Tuesday, 24 July 2012

Bidding Girl Part 5

Jom baca sambungannya..harap semua enjoy :)


Ashraf pantas mengeluarkan telefon bimbit dari poket jeansnya. Setelah mendail beberapa nombor, dia menunggu panggilannya bersambut.

            “Hello.” Kata Ashraf laju sejurus panggilannya bersambut.

            Yo bro, whats up?” Sahut suara dihujung talian.

            “Zack, aku nak minta tolong.” Kata Ashraf lagi.

            “Tolong apa?” Soal lelaki bernama Zack itu.

            “Hantar orang pada aku.” Jawab Ashraf pendek.

            “Berapa orang?, kat mana?.” Soal Zack lagi.

            Lima orang, kat jalan Pudu.” Terang Ashraf lagi.

            okey, roger.” Sambut Zack lalu mematikan talian.

            Ashraf membuang pandang ke arah van yang melarikan Hannah Irdina hampir tiga jam yang lalu. Untung dia mengekori Hannah Irdina awal malam tadi semasa gadis itu bertindak melarikan diri darinya semasa di hadapan klinik tadi. Apabila ternampak Hannah Irdina ditarik masuk ke dalam van itu, dia tahu ada sesuatu yang tidak kena sedang berlaku, namun untuk dia terus menyerbu dan menyelamatkan Hannah Irdina pada ketika itu, dia rasakan keputusannya itu kurang bijak.

 Lantaran itu apabila dia tiba di jalan Pudu, dia bertindak meminta pertolongan Zack. Untung sahaja Hannah Irdina di bawa ke situ, sekurang-kurangnya kawan-kawannya ramai di kawasan itu. Jika di tempat lain, memang dia akan bersendirian berhadapan dengan lelaki-lelaki yang menculik Hannah Irdina.

Ashraf keluar dari kereta apabila dia lihat dua orang dari lelaki tadi keluar dari perut Van untuk menghisap rokok. Perlahan-lahan kakinya diatur melangkah menghampiri lelaki-lelaki tadi.

“Aku rasa korang terambil barang aku.” Kata Ashraf sejurus dia berdiri berhadapan dengan lelaki-lelaki yang menghisap rokok itu.

Lelaki-lelaki itu terkejut dengan kehadiran Ashraf, mata kedua-duanya pantas meneliti wajah Ashraf dan memandang Ashraf dari hujung rambut ke hujung kaki. Mereka kemudiannya hanya tersenyum sinis tanpa membalas kata-kata Ashraf.

“Perempuan tu aku punya.” Kata Ashraf lagi setelah kata-katanya tadi dibiarkan sepi.

Berdekah-dekah kedua-dua lelaki itu mentertawakan Ashraf. Kelakar mendengar pengakuan Ashraf dan dalam masa yang sama menyindir Ashraf dengan tawa kuat itu.

Tiba-tiba terdengar satu suara menegur dari belakang Ashraf.

“Kenapa ni?” Soal Roziman tidak faham dengan situasi yang baru berlaku itu.

“Ni, ada orang gila mengaku perempuan abang tu, dia yang punya.” Jawab salah seorang lelaki yang sedang menghisap rokok tadi.

“Kau siapa?” Soal Roziman serius. Matanya tajam menikam wajah Ashraf.

“Perempuan yang kau culik tu,aku punya.” Ulang Ashraf kepada Roziman. Nada suaranya masih tenang.

“Kau gila ke apa?” Giliran Roziman menyoal Ashraf dengan soalan bernada sinis.

“Pulangkan dia pada aku.” Kata Ashraf tanpa mempedulikan soalan sinis Roziman.

“Baik kau berambus sebelum orang aku ni pukul kau!.” Arah Roziman tanpa mempedulikan permintaan Ashraf. Baginya, Ashraf hanyalah lelaki gila yang cuba mengganggu perancangannya, iaitu menjual Hannah Irdina untuk kali yang kedua!.

“Aku tak peduli, kalau korang sayangkan nyawa, pulangkan dia pada aku!.” Giliran Ashraf pula mengugut tegas.

Pecah ketawa Roziman mendengarkan ugutan Ashraf sebentar tadi. Dia kemudiannya berjalan menghampiri Ashraf, pantas tangannya dikepal dan dihayun tinggi, mahu menumbuk Ashraf namun belum sempat tangannya menyentuh wajah Ashraf, Ashraf sudahpun menepis tangannya terlebih dahulu, dan sebelum sempat dia mencerna apa yang berlaku, tangan Ashraf sudah terlebih dahulu hinggap di pipinya. Hampir rebah tubuhnya apabila penumbuk padu Ashraf hinggap di wajahnya.

Kedua-dua konco Roziman yang kaget, terus bertindak berjalan laju mendapatkan ketua mereka.

“Belasah budak tu!” Arah Roziman sambil mengusap-usap pipinya yang sakit.

Kedua-dua lelaki itu bertindak menghampiri Ashraf namun sebelum sempat mereka bertindak lanjut ke atas Ashraf, tubuh mereka terlebih dahulu rebah kerana dipukul bertalu-talu oleh beberapa orang lelaki tidak dikenali yang baru tiba di situ.

Tenaga dua orang pengikut Roziman itu tidak mampu menandingi tenaga lima orang lelaki yang menyerang mereka serentak. Hilang ikhtiar, mereka hanya membiarkan tubuh mereka dipukul sehingga lembik. Roziman juga tidak terkecuali. Dia turut dibelasah teruk.

Thanks guys.” Kata Ashraf sambil bersalaman dengan lelaki-lelaki yang dihantar oleh Zack tadi.

“No Problem, anytime bro..” Sahut salah seorang lelaki tadi seraya berlalu meninggalkan Ashraf.

Ashraf kemudiannya berjalan menuju ke keretanya, tempat duduk bersebelahan dengan tempat duduk pemandu direndahkan. Dia kemudiannya berjalan laju menuju ke van yang membawa Hannah Irdina tadi. Pantas pintu van ditolak kasar. Apabila ternampak tubuh Hannah Irdina terbaring tidak sedarkan diri, Ashraf bertindak mencempung tubuh gadis itu lalu dibawa masuk ke dalam keretanya, tubuh gadis itu dibaringkan ke tempat duduk di sebelahnya.Ashraf terjaga dari tidur apabila Hannah Irdina yang berbaring di tempat duduk disebelahnya mengerak-gerakkan tubuh.

            “Awak!, awak buat apa pada saya?” Soal Hannah Irdina cemas. Pantas tangannya meraba-raba tubuhnya, ingin memastikan dia tidak diapa-apakan oleh Ashraf. Terkejut juga apabila terbangun, tiba-tiba dia berada dalam satu kereta dengan lelaki itu.

            Ashraf hanya mendiamkan diri tanpa menjawab persoalan Hannah Irdina. Lelaki itu kemudiannya keluar dari kereta lalu meregang-regangkan tubuhnya yang lenguh di hadapan kereta yang di parkirkan di tepi jalan sejurus menyelamatkan Hannah Irdina malam tadi.

            Hannah Irdina yang tidak berpuas hati terus meluru keluar. Apabila teringatkan kejadian malam tadi, dia tidak boleh mengelak dari bersangka buruk ke atas Ashraf. Kali pertama dia dijual oleh Roziman dahulu, lelaki itulah yang membelinya. Dan tidak mustahil juga semasa dia tidak sedarkan diri malam tadi, Roziman telah menjualnya semula kepada Ashraf.

            “Lelaki sial tu jual saya lagi?!” Soal Hannah Irdina kasar. Apabila terfikirkan Roziman dia jadi marah. Hatinya panas!.

            Ashraf masih mendiamkan diri tanpa mempedulikan kata-kata Hannah Irdina.

            “Awak ni bisu atau pekak?!” Soal Hannah Irdina sekali lagi. Kebisuan Ashraf menyebabkan dia naik angin. Sudahlah dia panas hati dengan Roziman, kini Ashraf pula diam apabila ditanya.

            Lelaki itu kemudiannya berpaling memandangnya.

            “Kalau jual pun, aku tak ingin beli, hutang yang ada pun kau tak mampu nak bayar, tak kan aku nak tanggung bayar untuk beli kau lagi.” Jawab lelaki itu sinis dan selamba.

“Habis tu macam mana saya boleh ada dalam kereta awak?!” Soal Hannah Irdina tidak puas hati.

“Habis tu kau nak aku biar kau kena rogol ngan jantan-jantan tu?” Soalan Hannah Irdina dibalas soalan kembali.

Hannah Irdina terdiam seketika. Pening kepala dia berfikir bagaimana dia boleh berada dalam kereta lelaki itu. Mungkinkah lelaki itu telah menyelamatkannya? Atau ada lagi permainan lelaki itu yang dia tidak tahu.

“Saya nak balik.” Arah Hannah Irdina pendek.

Ashraf tanpa banyak bicara terus masuk ke dalam kereta semula. Pantas tangannya menghidupkan kembali enjin kereta.

Hannah Irdina turut masuk ke dalam kereta. Dia yang masih curiga dengan Ashraf tidak dapat lari dari mengesyaki lelaki itu.

“Betul awak tak sentuh saya?” Soal Hannah Irdina sejurus membetulkan duduk, dia masih tidak puas hati.

Soalan Hannah Irdina itu menyebabkan Ashraf menjeling sekilas ke arahnya.

“Kau ada rasa pelik ke?” soal Ashraf kembali.

Sekali lagi bicara Hannah Irdina mati dengan pertanyaan lelaki itu. Memang dia tidak merasakan sebarang perubahan pada dirinya.

“Kalau aku nak apa-apakan kau, tak payah tunggu sampai malam tadi, lama dulu aku dah buat, masa aku ada peluang.” Sambung lelaki itu sinis.

Hannah Irdina terdiam. Kata-kata Ashraf memang berjaya mengunci bibirnya dari berbicara.Nek Nab tergesa-gesa menuruni anak tangga apabila dia terdengar deruman kereta di halaman banglonya. Kakinya pantas diatur menuju ke pintu hadapan.

            “Raf, pergi mana sampai pagi baru balik?!” Soal Nek Nab cemas.

            Ashraf yang baru keluar dari pintu kereta hanya diam membisu.

            “Raf, nenek tanya ni, kamu bawa Dina ke mana sampai pagi baru balik?” Soal Nek Nab lagi sambil membuang pandang pada Hannah Irdina yang juga baru keluar dari kereta. Wajah lesu Hannah Irdina ditatap penuh prihatin. Hanya satu yang dia fikirkan; Ashraf telah melakukan sesuatu pada Hannah Irdina. Bukan dia tidak tahu dengan sikap Ashraf. Cucunya itu terlalu lepas laku.

            “Raf naik dulu, Raf penatlah nek.” Jawab Ashraf seraya berlalu. Soalan Nek Nab hanya dibiarkan tidak berjawab.

            Nek Nab hanya memerhatikan langkah laju Ashraf dengan rasa tidak puas hati. Dia tahu ada sesuatu yang dirahsiakan oleh Ashraf dari pengetahuannya itu.

            “Dina, Dina ke mana dengan Raf sampai pagi baru balik?” Nek Nab beralih arah, kali ini pertanyaannya diajukan pula kepada Hannah Irdina. Dia tidak akan berpuas hati selagi kekusutan fikirannya tidak dirungkai dengan segera.

            Hannah Irdina turut terdiam. Dia tidak tahu bagaimana harus dia terang dan ceritakan pada Nek Nab. Untuk menipu dia tidak sampai hati, untuk berterus terang, dia juga bimbang, takut wanita tua itu lebih dirundung resah. Tambahan pula kejadian malam tadi berlaku rentetan kejadian Ashraf mencium bibirnya semasa di dalam kereta.

            “Dina, tolong cerita pada Nek Nab, apa dah jadi malam tadi sampai pagi ni baru balik, Nek Nab risau sangat, call Raf tak dapat, call Dina pun engaged je. Dina tahu tak Nek Nab ni risau macam nak gila, risau kalau apa-apa terjadi kat korang berdua, risau takut-takut Raf apa-apakan Dina.” Luah Nek Nab serius. Sebagai orang tua, dia tidak dapat lari dari merasa runsing akan kehilangan kedua-duanya malam tadi.

            Serba salah Hannah Irdina mendengarkan bicara Nek Nab. Tidak sampai hati dia mahu membiarkan hati tua itu semakin bimbang. Namun untuk menceritakan peristiwa sebenar dia tidak tahu bagaimana mahu memulakan ceritanya. Haruskah dia menerangkan semua yang berlaku ke atasnya adalah berpunca dari kelakuan kurang ajar Ashraf.

            “Dina diculik.” Kata Hannah Irdina lambat-lambat. Setelah berfikir panjang, dia luahkan juga apa yang terjadi kepadanya malam tadi.

            “Apa!, kena culik?!” Soal Nek Nab terperanjat. Wajah Hannah Irdina ditenung lama, cuba mencari kebenaran kata-kata Hannah Irdina. Ingin dia pastikan yang Hannah Irdina tidak berseloroh dengannya.

            “Dina kena culik malam tadi, Ashraf yang tolong selamatkan Dina.” Terang Hannah Irdina lagi. Entah kenapa dia menjadikan Ashraf ‘hero’ di mata Nek Nab. Walhal kerana lelaki itulah dia diculik.

            “Astagfirullahalazim, macam mana boleh jadi macam tu?, kan semalam Dina pergi dengan Raf, kenapa sampai boleh kena culik pula?” Soal Nek Nab lagi. Dia masih belum faham sepenuhnya kronologi cerita yang disampaikan Hannah Irdina itu dan seboleh-bolehnya dia mahu tahu apa sebenarnya yang berlaku, siapa yang terlibat dan yang paling dia ingin tahu ialah bagaimana dan apa puncanya perkara sebegitu boleh berlaku pada Hannah Irdina kerana setahunya Hannah Irdina pergi bertemankan Ashraf.

            Hannah Irdina terdiam sekali lagi. Bagaimana untuk dia terangkan yang semuanya berpunca daripada tindakan Ashraf menciumnya. Dek kerana rasa terhina diperlakukan begitu maka dia bertindak melarikan diri dari Ashraf sehingga membawa kepada peristiwa dia diculik.

            “Dina tolong ceritakan pada Nek Nab, macam mana Dina boleh kena culik, Nek Nab tak faham kalau Dina tak mahu ceritakan.” Kata Nek Nab dalam kenduran suara. Sedih hatinya apabila Hannah Irdina seolah-olah mahu merahsiakan sesuatu daripadanya. Sudahlah Ashraf juga bertindak mendiamkan diri, kini Hannah Irdina juga berat mulut untuk bercerita.

Nek Nab kemudiannya mengambil tempat di kerusi batu yang menghiasi halaman rumahnya. Lenguh dia berbicara dalam keadaan berdiri begitu. Sementara Hannah Irdina sudah berwajah keruh, dia turut mengambil tempat berhadapan dengan Nek Nab. Kata-kata Nek Nab menyebabkan dia tidak betah merahsiakan lagi hal itu daripada pengetahuan wanita tua itu.

“Dina lari dari Ashraf.” Terang Hannah Irdina pendek.

Nek Nab tersentak, kenapa pula Hannah Irdina melarikan diri dari Ashraf, apa yang telah dibuat oleh cucunya itu sehingga Hannah Irdina bertindak melarikan diri dari Ashraf. Sekali lagi kata-kata gadis itu mengundang rasa pelik dihatinya.

“Kenapa Dina lari dari Ashraf?” Soal Nek Nab ingin tahu.

“Ashraf….Ashraf cium Dina dalam kereta.” Jawab Hannah Irdina dalam kenduran suara. Tiba-tiba dia rasa sebak apabila teringat kembali perbuatan Ashraf kepadanya malam tadi.

“Astagfirullah budak ni!, apa nak jadi agaknya!” Sambut Nek Nab keras. Sakit hatinya mendengar luahan hati Hannah Irdina. Kata-kata Hannah Irdina itu sedikit pun tidak dia ragui kerana dia tahu cucunya itu memang selalu lepas laku, Cuma yang dia tidak sangka Ashraf tegar memusnahkan kepercayaan yang dia tanamkan buat cucunya itu. Tidak disangka harapkan pagar, pagar makan padi.

“Apa lagi yang dia buat pada Dina?” Soal Nek Nab lagi. Entah kenapa hatinya kuat mengatakan bukan itu sahaja yang Ashraf telah lakukan pada Hannah Irdina. Hati tuanya dapat membaca lebih dari itu.

“Petang semalam dia peluk Dina.” Terang Hannah Irdina lurus.

Sekali lagi penerangan Hannah Irdina menyebabkan Nek Nab beristigfar panjang.

“Dina baliklah dulu, nanti Nek Nab suruh Encik Razak hantar Dina balik. Pasal Ashraf biar Nek Nab uruskan, tahulah Nek Nab macam mana nak mengajar dia. Dina pulang dulu, nanti Nek Nab pergi jumpa ibu Dina, terangkan semuanya. Biar Nek Nab selesaikan dengan Ashraf dulu.” Kata Nek Nab seakan-akan mengikat janji dengan Hannah Irdina.

Hannah Irdina hanya mengangguk lemah. Dia kemudiannya melangkah lemah menuju ke bilik penginapannya lalu mengemas semula baju-bajunya untuk dibawa pulang.“Betul kau buat macam tu?!” Soal Tuan Aliyes pada Ashraf. Keras suaranya saat soalan itu diajukan.

            Ashraf hanya diam di sofa tanpa menjawab soalan keras papanya.

            “Raf, jawab soalan papa tu!” Kali ini giliran Puan Yati pula bersuara tegas.

            “Raf suka-suka aje.” Jawab Ashraf selamba.

            “Suka kepala hotak kau!, kalau dan sentuh-sentuh anak dara orang, kau boleh cakap suka-suka?!, habis sekarang macam mana?. Kau ingat anak dara orang tu macam anak patung, kau nak peluk, kau nak cium pastu kau nak lupakan macam tu sahaja.” Kata Tuan Aliyes lagi. Memang panas hatinya mendengarkan jawapan anak lelakinya itu. Memang dari dulu anak bongsunya itu lebih banyak mendatangkan masalah dari menyenangkan hatinya.

            Sementara Nek Nab hanya menjadi pendengar dan pemerhati sahaja dalam perbicangan anak dan cucunya itu. Tiada niat dia mahu campur tangan, cukuplah dia sekadar mengetengahkan hal itu kepada anaknya; Tuan Aliyes. Selebihnya biar anaknya sendiri yang menyelesaikan dengan cucunya, Ashraf.

            “Habis sekarang Raf nak buat apa?!” Tanya Puan Yati pula, nadanya juga tegas seperti suaminya itu.

            “Nak buat apa, buat macam biasa aje la.” Sahut Ashraf tanpa ada rasa bersalah.

            “Apa nak jadi dengan kau ni?, lepas cabul anak orang, kau kata nak buat macam biasa. Kau ni fikir guna otak ke kepala lutut?” Ucap Tuan Aliyes dalam kenduran suara sambil mengurut-ngurut dadanya. Sakit hatinya mendengar jawapan selamba Ashraf.

            “Raf kena minta maaf dengan keluarga perempuan tu, jangan ingat lepas apa yang Raf dah buat pada dia, Raf nak lepas tangan macam tu aje. Jangan main-mainkan maruah anak dara orang!” Sekali lagi Puan Yati berhujah tegas.

            “Raf akan ambil dia buat isteri.” Kata Ashraf tiba-tiba.

            “Apa?!” Soal Tuan Aliyes, Puan Yati dan Nek Nab serentak. Terperanjat dengan kenyataan Ashraf yang tiba-tiba.

            “Raf akan kahwin dengan dia.” Jawab Ashraf seraya berlalu dan meninggalkan ketiga-tiganya yang masih terpinga-pinga.

            “Mak, mak dengar apa yang saya dengar?” Soal Tuan Aliyes dalam bingung.

            Nek Nab hanya membuang pandangan kosong kepada anak lelakinya itu tanpa suara. Dia sendiri tidak percaya dengan apa yang didengar oleh kedua-dua telinganya itu.

            “Betul Raf baru kata dia nak kahwin?” Soal Puan Yati pula, dia juga bingung.

            “Kalau itu yang dia nak. Mak rasa elok kita ikut aje.” Sahut Nek Nab, dia juga sebenarnya bingung. Tidak yakin dengan kata-katanya sendiri.

            “Raf tu bukannya serius mak, dia tu suka buat keputusan ikut kepala dia. Entah betul ke tidak otak dia masa cakap perkara tu.” Aliyes mempersoalkan semula kata-kata anak lelakinya itu. Memang dia tidak yakin dengan kenyataan Ashraf. Baginya, anak lelakinya itu selalu sahaja tidak serius dalam apa jua perkara. Apa yang dikata, dibuat semuanya bertentangan dengan apa yang sepatutnya. Disebabkan itu, dia tidak berapa yakin dengan kata-kata Ashraf.

            “Kamu ni Liyes, cuba cakap elok-elok sikit, Ashraf tu anak kamu.” Selar Nek Nab, tidak setuju bila anak lelakinya itu berkata-kata kasar begitu.

            “Maaf mak.” Jawab Tuan Aliyes, tersedar akan kekhilafannya menuturkan kata yang kurang sopan.

            “Mak, Yatt tak yakin la Raf tu nak kahwin, hal dia tu pun Yatt masih uruskan, inikan pula nak pegang status suami, ilmu agama pun cetek. Macam mana nak jadi suami yang baik.” Luah Puan Yati akan kegusaran hatinya. Memang dia tidak yakin akan kemampuan Ashraf yang kurang ilmu untuk menerajui sesebuah rumah tangga.

            “Nanti dia balik, kita tanyakan semula, kalau dia serius, biar mak yang aturkan segala-galanya. Mak pun tak nak perjudikan nasib anak orang ditangan dia.” Sahut Nek Nab. Kalau benar Ashraf serius dengan kata-katanya, dia sudah merancangkan sesuatu untuk cucunya itu. Tidak mungkin dia akan menyerahkan Hannah Irdina kepada Ashraf tanpa menyediakan Ashraf untuk menjadi suami yang bertanggungjawab terlebih dahulu.

            Tuan Aliyes dan Puan Yati hanya mengangguk tanda bersetuju. Apa jua cara yang dirasakan sesuai oleh Nek Nab, mereka hanya menurut sahaja. Tambahan pula mereka tahu, Ashraf memang lebih rapat dengan Nek Nab berbanding anak-anak mereka yang lain.“Raf, duduk dulu.” Tegur Tuan Aliyes sejurus Ashraf masuk ke dalam rumah.

            Ashraf tanpa banyak bicara terus melabuhkan punggungnya di hadapan Tuan Aliyes, Puan Yati dan Nek Nab.

            “Raf serius pasal hal tadi?” Soal Nek Nab lembut. Sebelum Tuan Aliyes bertindak mengajukan soalan, dia sudah terlebih dahulu bertanya. Bimbang jika suasana akan menjadi tegang jika Tuan Aliyes yang mula bertanya dahulu.

            “Pasal hal apa?” Soal Ashraf acuh tak acuh.

            “Pasal…” belum sempat Tuan Aliyes bersuara tegas, Nek Nab sudahpun meletakkan tangannya di paha anak lelakinya itu. Mengisyaratkan kepada Tuan Aliyes supaya menyerahkan hal itu kepadanya untuk diselesaikan.

            “Pasal Raf nak kahwin dengan Dina.” Sambung Nek Nab.

            “Kenapa pasal tu?” Soal Ashraf sambil dengan selamba membuang pandang ke syiling rumah sambil melurut-lurut rambutnya yang tajam berceracak. Lansung dia tidak ambil kisah dengan kehadiran kedua-dua orang ibu bapanya itu.

            “Raf serius nak kahwin dengan Dina?” Soal Nek Nab lagi, lembut tuturnya. Ingin dia bawa perbincangan itu kepada sesuatu yang lebih bersifat tenang berbanding tegang.

            “Kan Raf dah bagitahu tadi, Raf akan ambil dia jadi isteri. Raf akan kahwin dengan dia. Mama dengan papa buat persiapan bertunang, Raf dah sedia.” Ucap Ashraf seraya bangun dan berlalu ke biliknya.

            Sekali lagi Tuan Aliyes dan Puan Yati tersentak. Serentak mereka mengurut-ngurut dahi yang berkerut. Benarkah apa yang mereka dengar itu, Ashraf serius mahu mengahwini Hannah Irdina!.


Pada pendapat anda, adakah Hannah Irdina akan terima lamaran tersebut dan apa harapan anda, adakah Hannah Irdina terima Ashraf ataupun tolak mentah2...hehe.jom kongsi jawapan...22 comments:

 1. berat masalah nak pikir ni...hehehehe.....baiklah dina terima sbb ashraff tu mcm guardian angel dia je

  ReplyDelete
 2. mak,mak dengar apa yg saya dengar? so sweet le tuan aliyes nih..cmner nk pronounce tn aliyes tu ek..harap2 dina terima ler..baru syok..

  ReplyDelete
 3. alah terima je la.
  raf tu bukan jahat,just nkal sikit je.
  cepatl a kwen.
  nak diorang ni x yah la tunang2,kawen je trus.

  cepat la sambung ye.

  ReplyDelete
 4. Sy rasa mesti Hannah Irdina terima. Konfem~! hehehe.

  ReplyDelete
 5. salam tulip..pada pandanagan akak patut irdina tu terima pinangan dari ashraf walaupun dia tidak sebulu kerana keselamatan dia tidak terjamin kalo dia duduk kg kerana roziman akan sentiasa memburunya dan akan menjualnya kalo dia berkawen ngan mamat ashraf tu paling tidak pun keselamatan dan maruah dia akan terjamin dan dia boleh melanjutkan pelajarannya lagi..betui tak tulip..so what say U..

  ReplyDelete
 6. Harap2 Dina terima laa... Kalau tak macam mana dia nak bayar hutang rm30k. Lagipun, Dina kena lindungi diri dia drp gangguan Roziman lagi....

  ReplyDelete
 7. dina terima dgn syarat.....
  cik tulip la bg syarat...jeng3

  ReplyDelete
 8. Alhamdulillah selammat!!
  Err... Suro nek nab tarbiah raf dluu pastu br p minang dina ;)

  ReplyDelete
 9. terima ....tapi ala-ala jual mahal gitu.hehe...nak puji cik tulip sebab publish entry ni dengan cepat..suke sangat!jangan buat kami tertunggu taw..tak baik..huhuhu

  ReplyDelete
 10. heheh...pada saya,mula2 irdina sukar nak terima tapi lepas fikir masak2 dia terima plus pujukan dari mak dia etc.tak mo tunang.kawin terus.asyraf pun cool gila.cam dingin tapi sgt possesive.sweet sgt. :) nak entry baru cepat sikit ye.

  ReplyDelete
 11. harap dina trima..hehe... cpt2 la kwen..xsbr dh neh..hahaha.. cpt smbng yer..:)

  ReplyDelete
 12. Waaaaa best2,,,,cepatla diorang kawen....nk diorang kawen.....best gilerr

  ReplyDelete
 13. harap Dina terima...lepas kawin harap Dina boleh ubah perangai giler si Asraff tu jadi seorang lelaki yg bertanggungjawab dan beriman....but please..Cik Tulip jangan la kawin paksa..boring dah...

  ReplyDelete
 14. dina terpaksa terima sebab nanti ashraf akan ugut dia tentang hutang dina tu n kebaikan dina utk terima ashraf utk melindungi dina dari roziman tu.

  ReplyDelete
 15. nak lagi..nak lagi..cepat2 sambung yea, x sabar nak baca ni..

  ReplyDelete
 16. tiap2 hr tggu n3 baru..hee

  ReplyDelete
 17. update cpt please ok..

  ReplyDelete
 18. suke3~senyum smpai langit! ;D

  ReplyDelete
 19. kak tulip! kesian dina. janganlah buat dia sedih, huhuhuh...baru nak bahagia. tak sabar nak tunggu bab 8.

  ReplyDelete